آينه کاري چيست | هنر آينه کاري | آينه کاري دکوراتيو و مدرن
آينه کاري هنري کاملا اسلامي است و حاوي اشکال هندسي اسلامي مي باشد. چنانکه مي توان آن را هنري ديني و سنتي تلقي کرد. نور مطلق خداوند است و همين طور نور در اسلام سمبل هدايت مومنين از تاريکي و ظلالت معرفي شده است، پس بازخورد نور از آينه هايي با شکستگي هاي زياد و طرح هاي متنوع علاوه بر ايجاد فضاي زيبا، مي تواند حس وحدت و يگانگي خداوند را نيز يادآور باشد. در مکان هايي هم که آينه کاري شده، اشکال هندسي آينه و حضور نور و تاثير متقابل آن بر آينه، فضاي عرفاني خاصي را ايجاد کرده است که تاثر گرفته از آيه هاي قرآن مي باشد. علاوه بر اين ها آينه کاري در شاخصه هاي معماري مدرن نيز قابل بررسي مي باشد، آينه کاري مي تواند روشي براي جلوگيري از پژواک هاي متوالي صوت باشد. تغيير شکل، پرهيز از سطوح موازي و يا ايجاد شکستگي در سطوح صاف از پژواک هاي متوالي جلوگيري مي کند. اين مقاله با روش توصيفي تحليلي به بررسي هنر آينه- کاري و حکمت آن در معماري اسلامي و همچنين نقش هاي کاربردي آن از قبيل کمک به تشخيص وضوح گفتار در معماري (آکوستيک) مي پردازد. درنتيجه با بررسي آينه کاري توجه به اين نکته که نور در معماري اسلامي ايران هميشه به منزله روشن کردن کامل فضاي معماري بکار نمي رود و بلکه گاهي جنبه عرفان و تقدس به خود گرفته و جنبه هاي ديگر فضا چون رنگ و بافت را تحت تاثير قرار داده و بر آنها تاکيد مي کند، بارزتر مي گردد و استفاده از هنر آينه کاري مبين رسيدن کثرت به وحدت الهي مي باشد
آموزش آينه کاري روي سفال
براي انجام دادن آينه کاري روي ظروف سفالي ما به وسايل زير لازم داريم :
- آينه به ضخامت يک ميل، از آينه هاي کلفت تر هم ميشه استفاده کرده ولي زيبايي يک ميل بيشتر و کار باهاش راحتتره
- چسب چوبي که بعد از خشک شدن بيرنگ ميشه
- سمباده
- دستمال تميز
- ظرف سفالي
- سيم چين يا الماس مخصوص آينه
- رنگ مخصوص
آينهکاري يکي از شاخههاي هنرهاي تزييني ايران است
آينهکاري نوعي تزيين داخلي ساختمان، با چسباندن قطعههاي کوچک آينه به شکلهاي هندسي و گل و بتههاي مختلف است. در هنر آينهکاري ، هنرمند آينهکار با استفاده از شيشه و برش آن به اشکال متنوع، فضايي درخشان و زيبا در بناها ميآفريند که از بازتاب نور در قطعات بيشمار آينه تشعشع، درخشش و زيبايي در تزيينات بناها ايجاد ميشود و پوششي بسيار مناسب و زيبا براي تزيين بنا از نظر استحکام و دوام است. آينهکاري يکي از شاخههاي هنرهاي تزييني ايران است و از ابتکارهاي ويژه هنرمندان ايراني به شمار ميآيد و در دوره ساسانيان رايج بوده است.
از آيينه کاري هاي بجا مانده مي توان بناي ديوانخانه شاه طهماسب صفوي در قزوين را نام برد.آب و آينه در فرهنگ ايرانيان نماد پاکي و روشنايي، راستگويي و صفا بودهاند و به احتمال زياد کاربرد آن در معماري نيز همين معنا را دارد.
آينه کاري بيشتر در کجاها قابل استفاده مي باشد
آينه کاري روي ديوار، آينه کاري روي سقف
انواع آينه کاري:
آينه کاري اسلامي،آينه کاري جور چين،آينه کاري لوزي،آينه کاري مدرن،آينه کاري کلاسيک،آينه کاري گل و بوته،آينه کاري هندسي،آينه کاري آنتيک،آينه کاري حجمي،آينه کاري کهنه کاري.
مدل آينه کاري گيوه دوز چه شکل هايي دارد؟
جورچين ( مربع و مستطيل نامنظم)، لوزي، مربع قطري، دايره اي،ذوزنقه، 5 ضلعي،زنبوري،آجري،شکل هاي هندسي.
انواع آيينه کاري مدرن منزل
- آينه کاري مدرن منزل امروزي در ديوار اتاق نشيمن
- آينه کاري امروزي و ترکيب آن با کاغذ ديواري در طراحي داخلي
- شيشه هاي رنگي امروزي در طراحي طراحي داخلي
- امروزي به عنوان پارتيشن فضايي در طراحي داخلي
- شيشه امروزي در طراحي فضاي بيروني منزل
- امروزي در راهرو و ورودي منزل
در دوران شاه عباس بزرگ بازرگاني ايران با فرنگستان رونق بسزا يافت و از جمله کالاهاي وارده جامهاي آيينه بود که از شهر ونيز به ايران ميآوردند و با توجه به دوري راه و چگونگي وسايل حمل و نقل آن زمان و شکننده بودن جام آيينه چه بسا تا رسيدن آن به مقصد مقداري از اين کالاي کمياب و گرانقيمت آن زمان ميشکست و کمکم استادان ايراني درصدد برآمدند که قطعات جامهاي شکسته آيينه را براي تزيين درون ساختمانها بکار برند و با چنين ابداعي شکستههاي جامهاي آيينه را به بهترين ترتيب مورد بهرهبرداري قرار دادند و در عين حال کاخ شاهي را به صورتي تازه و بديع آراستند و پس از آن به تدريج هنر آيينهکاري به صورتهاي گوناگون و در موراد مختلف مرسوم و متداول شد.در دوره قاجاريه مخصوصا در زمان ناصرالدين شاه، هنر آيينهکاري رونق و گسترش يافت و بهويژه هنرمندان شيراز از نظر نازککاريها و روي هم قرار دادن شيشههاي مختلف ساده و رنگي و جامها و گلبرگهاي ريز آيينه، در اين زمينه هنرنمايي و ابتکار فراوان به خرج دادهاند.
آموزش آينه کاري روي سفال
- اول با سمباده ظرفتون رو خوب بسابين که هر ضايعات يا پستي و بلندي داره از بين بره.
- بعد با پارچه تميز نم دار خوب از گرد و خاک پاکش کنيد و بذاريد کنار.
- طرح اوليه را روي ظرف مي کشيم.
- آينه ها را به وسيله سيم چين به قطعات کوچک تقسيم کنين اشکالي نداره اگه شبيه هم يا اندازه هم در نيان زيبايي کار به همينه.
- البته مي تونين يه شکل و يه اندازه هم بچينين.
- براي اندازه هاي هماهنگ، اول روي آينه رو خط کشي ميکنيم به صورت لوزي يا مربع و… بعد چيده ميشه.
- با الماس مخصوص شيشه بري هم ميشه ولي همه منظم درمياد يکم تهيه آينه با سايز ريز مشکل هست.
- البته زمان برش بايد مراقب باشين و با انگشت شصت روي آينه ها رو نگه دارين تو چشم نره.
- حالا از چسب چوبمون روي يه قسمت از ظرف ميزنيم و شيشه ها رو کنار هم ميچسبونيم نه خيلي دور از هم نه خيلي چسبون به هم.
- بعد از اينکه به کل ظرف آينه چسبونديم ميذاريم خوب خشک ميشه تقريبا دو يا سه ساعت هرچي بيشتر بهتر حالا نوبت ملات گيري هستش.
شيوه اجراي کار در آيينه کاري
اين گونه است که نخست، طرح مورد نظر توسط طراح، معمار يا شخص آيينه کار آماده مي شود سپس کاغذ , طراحي شده را سوزني مي کنند و برسطح کار مي گذارند و روي آن گرده زني مي کنند. پس از آن از روي طرحي که به وسيله گرده بر ديوار منتقل شده، هنر آيينه کاري را به وسيله , چسباندن قطعات آيينه روي ديوار با گچ و سريش به انجام مي رسانند.
نحوه چيدن آيينه
- براي اندازه هاي هماهنگ، اول روي آينه رو خط کشي ميکنيم به صورت لوزي يا مربع و… بعد چيده ميشه.
- با الماس مخصوص شيشه بري هم ميشه ولي همه منظم درمياد يکم تهيه آينه با سايز ريز مشکل هست.
- البته زمان برش بايد مراقب باشين و با انگشت شصت روي آينه ها رو نگه دارين تو چشم نره.
- حالا از چسب چوبمون روي يه قسمت از ظرف ميزنيم و شيشه ها رو کنار هم ميچسبونيم نه خيلي دور, از هم نه خيلي چسبون به هم.
- بعد از اينکه به کل ظرف آينه چسبونديم ميذاريم خوب خشک ميشه تقريبا دو يا سه ساعت هرچي بيشتر , بهتر حالا نوبت ملات گيري هستش.